Predavanja i tribine

Konferencija za medije


Konferencija za medije održala se u četvrtak, 29. rujna 2016. u 10.00 sati u prostoru Informativnog centra Grada Rijeke RI INFO na Korzu.
 

Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci uz potporu Europskog socijalnog fonda pokrenuo je projekt Izgradnja sustava potpore za mlade istraživače kako bi mladim istraživačima sa svih sastavnica Sveučilišta osigurao plodno tlo za međusobnu suradnju, kao i za povećanje njihove otvorenosti prema javnom i poslovnom sektoru. U tu je svrhu osnovan Ured za suradnju doktoranada Sveučilišta u Rijeci čiji je glavni cilj olakšati znanstvenu suradnju u svrhu povećanja znanstvene izvrsnosti. Uz Ured, umrežavanje će biti olakšano i Bazom podataka u kojoj se mogu pronaći mladi istraživači Sveučilišta u Rijeci, kao i osnovne informacije o njihovim znanstvenim uspjesima i interesima te njihovi kontakt podaci. Drugi cilj projekta jest znanstveno istraživanje iz područja socijalne filozofije znanosti unutar kojega se istražuje društvena struktura znanosti.

O ciljevima, tijeku i rezultatima projekta govorili su dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci dr. sc. Ines Srdoč-Konestra i voditelj projekta dr. sc. Elvio Baccarini.
Iz medija:
Novi list, 30. rujna 2016.
La voce del popolo, 1. listopada 2016.

Predavanje na temu
utjecaja suradnje na rad mladih istraživača.


Predavanje se održalo na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci u ponedjeljak, 26. rujna 2016. godine u dvorani 412 s početkom u 10.00 sati.
 

Cilj predavanja bio je izložiti dio preglednog rada o učincima natjecanja i suradnje među znanstvenicima iz perspektive socijalne filozofije znanosti u okviru rasprave o optimalnim modelima distribucije znanstvenog rada. Svrha predavanja bila je i kratki pregled trenutnog stanja u znanstveno-istraživačkoj praksi te rasprava o mogućnostima za unaprjeđenje suradnje i umreženosti doktoranada na Sveučilištu u Rijeci kroz primjer modela Znanstvenog parka Utrecht. [pdf predavanja]
 

 

Na kraju predavanja, izložili su se i rezultati ankete koju smo proveli na uzorku od 77 doktoranada o preprekama s kojima se susrećemo u istraživačkom radu.

Predavanje na temu
međunarodne razmjene studenata poslijediplomskih studija u sklopu programa Erasmus


Predavanje se održalo na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci u utorak, 20. rujna 2016. godine u dvorani 106 s početkom u 11.00 sati.
 

Predavanje o mogućnostima studijskog boravka u okviru poslijediplomskog studija na inozemnoj partnerskoj ustanovi te o mogućnostima stručne prakse za doktorande Sveučilišta u Rijeci održale su predstavnice Ureda za mobilnost Sveučilišta u Rijeci. [pdf predavanja]
 

 

Nakon predavanja družili smo se u novootvorenom Uredu za suradnju doktoranada koji se nalazi u prostoru restorana Kampus.
Iz medija:
Novi list, 21. rujna 2016.

Predstavljanje projekta i konferencija
Mladi istraživači – perspektive i izazovi


Konferencija se održala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci u ponedjeljak, 21. ožujka 2016. godine u dvorani 006 s početkom u 9.00 sati.


Cilj konferencije bio je osvješćivanje potrebe za umrežavanjem i suradnjom mladih istraživača i doktoranada Sveučilišta u Rijeci, informiranje o mogućnostima valorizacije znanstveno-akademskog znanja, pokretanje inicijative za povećanje razine međusobne suradnje te identificiranje problema i prepreka s kojima se mladi istraživači susreću, posebno kada je riječ o doktorandima koji financiraju studij iz vlastitih sredstava. Nakon konferencije održala se neformalna tribina o društvenim aspektima znanstveno-istraživačke prakse na kojoj su doktorandi mogli razmijeniti svoja iskustva i razmišljanja o ovim temama.


foto: Vedran Karuza/Novi list


Program:

[pdf]
9.00 Uvodna riječ Ines Srdoč Konestra
Snježana Prijić-Samaržija
9.15 Predstavljanje projekta ISPMI [pdf] Elvio Baccarini
Martina Blečić
9.45 Primjer dobre prakse: Utrecht Science Park [pdf] Predrag Šustar
Smilja Cukrov
10.15 Europska povelja i kodeks za istraživače: politike EU o karijerama istraživača [pdf] Snježana Prijić-Samaržija

10.45 - 11.00     Pauza za kavu
 
11.00 Iskustva i izazovi istraživača u biomedicini Antonija Jurak Begonja,
Igor Jurak, Ivana Munitić
11.30 3D tehnologije i mi Duje Kalajžić
12.00 Društveno poduzetništvo u Hrvatskoj - razvojne perspektive [link] Dražen Šimleša

12.30 - 12.45     Pauza za kavu
 
12.45 Sustav transfera tehnologije na Sveučilištu u Rijeci Petra Karanikić
13.15 Predstavljanje STARTUP Inkubatora Rijeka [link] [pdf] Vlasta Linić

13.45 - 14.45     Pauza za ručak
 
14.45 Ured za projekte: aktivnosti suradnje i potpore znanstveno-istraživačkim projektima FFRI-ja Ivan Majnarić
15.15 Društveni aspekti znanstveno-istraživačke prakse neformalna tribina

15.45 - 16.30     Druženje


Iz medija:
Novi list, 22. ožujka 2016.